Van-e álmod, vágyad vagy konkrét célod? Egyáltalán tudod-e, érzed-e mi közöttük a különbség? Csak színes lufiként tartod a kezedben, vagy szeretnéd őket megélni is a valóságban?

Manapság rengeteg könyvet, motivációs videót, előadást találunk a célkitűzés témájában, amelyek segíthetnek nekünk abban, hogy tűpontosan és reálisan határozzuk meg a vágyott céljainkat Útmutatóul szolgálnak abban is, hogyan bontsuk őket részcélokra, miként határozzuk meg a határidőt a megvalósításukra. Ezek mind mind rendkívül fontos támpontok ahhoz, hogy egyre közelebb kerüljünk, netán el is érjük a célt. Ám a rejtett aknákat, vagy a cél elérésének esetleges negatív következményeit már kevésbé járják körbe. Márpedig ezek olyan kérdések, amiket átgondolva megkímélhetjük magunkat attól, hogy a siker esetén az örömünk ne legyen teljes, vagy vissza akarjuk csinálni a dolgokat, amikor már nem lehet.

A „változás művészetének” aposztrofált NLP (neurolingvisztikus programozás) nyelvén ezt nevezzük az ökológia, azaz a következmények vizsgálatának.

Általában ugyanis nem véletlen, hogy egy bizonyos célt, amit már esetleg régóta dédelgetünk, még nem értünk el. Számtalan blokk, hiedelem állhat a háttérben, amelyek gátolhatják a megvalósulást, sokszor azonban egészen triviális dolgok is. A következmények vizsgálatát mind a múltra, a jelenre és a jövőre vonatkozóan is érdemes végigvezetni, hogy teljes képet kaphassunk.

Ha van olyan fontos célod, amelyet már hosszú ideje megfogalmaztál magadnak, de még nem érted el, gondold át az alábbiakat:

Mi akadályozott meg eddig abban, hogy elérd a célodat? Ha már elérted volna, mi változott volna meg? Esetleg mit veszítettél volna el egyúttal?

Jelenleg milyen nehézségeid lennének, ha már elérted volna ezt a célt korábban? Kerülnél-e olyan helyzetekbe a célod által, amelyek még nem komfortosak számodra, amelyekre még nem érzed késznek magad?

Valamiért a jelenlegi helyzet még mindig fennáll. Agyonrágott csont, hogy aki nem változtat, annak még nem fáj eléggé. Ez azonban csak részben igaz. Az éppen fennálló helyzetnek – akkor is, ha valami jobbról álmodunk – lehetnek hasznai, amelyek a cél megvalósulásával odavesznének, és amelyekről esetleg nehezen mondanánk le.

Gondold csak át:

Mi ez a „haszon”, milyen előnyt élvezel, mi a jelenlegi helyzetben a jó számodra?

Lehet, hogy nem is neked jó, hanem a környezetednek, hogy még nem érted el a célt? Kik azok, akik a jelenlegi állapot „nyertesei”? Milyen viszony fűz hozzájuk?

Végül érdemes kitekinteni a vágyott jövőbe is, és ránézni, hogy ha eléred a célodat, akkor az okoz-e bármilyen problémát, nehézséget, kárt akár neked, akár másnak?

Valaki mást elszomorítasz-e azzal, ha eléred? Milyen viszony fűz hozzá?

Mit fogsz elveszíteni, ha eléred a célt? Mi esik a siker áldozatául? Le tudsz-e mondani róla? Tudod-e mással helyettesíteni, ami már összhangban áll az elért helyzettel?

Minél alaposabban gondolod végig a kérdéseket, minél őszintébb válaszokat mersz adni rájuk, minél szélesebb a mérlegelésed tere, annál tisztább lesz a kép: a vágyott cél megvalósításra érdemes-e, és azt hogyan kell elérni, hogy akár az odáig vezető utat, akár a sikert maradéktalan öröm kísérje.

Vizin Anita

Inspiráció: Stenger Györgyi: A változás művészete, NLP Alapok alapja (NLP Akadémia 2017)