Elérkeztünk a kihívás első napjához! Ahogy azt beharangoztuk, a gyakorlatokat úgy építettük fel, hogy belülről haladunk kifelé, azaz a belső élményeink megfigyelésével és tudatosításával alapozzuk meg az énerőnket, amelyet a minket érő történések, illetve a másokkal való kapcsolódások kihívásainak kezelése fog követni.

Az első öt feladat a tudatos jelenlétre való képességet erősíti, ami a nehézségekkel való megbirkózást könnyíti meg. Talán furcsának fognak tűnni a gyakorlatok, ám ha rendszeresen elvégzitek őket, komoly hatással lehetnek arra, hogyan élitek meg a hétköznapokat. A cél szinte minden esetben az, hogy a hétköznapi eseményekre a figyelmünket máshogy fókuszáljuk, mint eddig. Nyitottabban, az összes érzékszervünket használva, lehetőség szerint ítélkezés mentesen, csak megfigyelve a dolgokat a tanú tudatosságával. 

A megfigyelés tárgya a külvilág mellett az erre való reakciónk is (érzések, gondolatok). A cél az, hogy jelen legyünk maximálisan, és megéljük a pillanatot. Ez a hozzáállás egyre inkább képessé tesz minket arra, hogy észleljük azokat az apró, halk üzeneteket, melyeket az elménk és a testünk küld felénk és ezáltal megvalósul az empatikus együttlét önmagunkkal, ami az énerő alapkövét jelenti. Másrészt ezek által megtanulunk megfigyelő üzemmódban is működni. Amikor képesek vagyunk némileg eltávolítani magunktól a történéseket, és ezzel a megfigyelői szemmel rájuk tekinteni, úgy sokkal inkább képesek leszünk uralni őket, amely a megküzdési képességünket teszi könnyedebbé.

Egy rutinfeladat újraértelmezése

Ma válassz ki egy hétköznapi cselekedet pl: egy mandarin meghámozását és elfogyasztását, de lehet ez bármi más is (pl. zuhanyzás, mosogatás, fogmosás). Próbáld meg a szokásos módon végezni a folyamatot, miközben a megszokottól eltérően vagy jelen. Koncentrálj maximálisan arra, ami történik, és ha bármi elterelné a gondolataidat a tevékenység megfigyeléséről, csak vedd észre, majd igyekezz visszatérni a figyelmeddel a cselekvéshez. Minden mozdulatot tudatosíts és próbálj meg az összes érzékszerveddel jelen lenni. Mi jelent ez? Figyelj arra, mit érzel a bőrödön, érezd az illatokat, halld meg a cselekvéssel járó hangokat, vedd észre a fényjátékokat, érezd az ízeket, ha vannak. Tekints minden benyomásra, az egész cselekvésre úgy, mintha először élnéd át.  

Észrevételeidet, tapasztalataidat örömmel várjuk kommentben a bejegyzés alatt, hogy abból akár mások is tanulhassanak, ha pedig a gyakorlattal kapcsolatban bármilyen kérdésed merülne fel, szívesen segítünk, ha írsz nekünk üzenetet.