Számtalanszor alkalmazunk pótcselekvéseket egy-egy érzelmi állapot megváltoztatására, vagy eltüntetésére. Megszoktuk, hogy a felmerülő vágyak kielégítésére szinte mindig van eszköz, vagy valami módszer amivel elterelhetjük róla a figyelmet.

A következő feladatban kipróbálhatsz egy másik utat, amiben csak együtt vagy a késztetéssel, megfigyelve azt. Ha van valamiféle káros szenvedélyed (pl. dohányzás, édesség utáni vágy), várd meg, amíg jelentkezik, de ne tegyél lépéseket az enyhítésére, csak szemléld meg mi történik. Egyszerűen figyelj befelé, a testérzetekre. Hol érzed? Talán a gyomrod, a mellkasod tájékán? Csak engedj teret az érzéseknek. Általában így magától elmúlik az inger, de ha kitart, engedj a késztetésnek (gyújts rá, edd meg a csokit), de ezt is fókuszoltan tedd. Figyeld meg, hogyan múlik el a késztetés, és hogyan veszi át helyét a megnyugvás.

Ezt a gyakorlatot beépítheted a mindennapokba, fokozatosan emelve az időtartamot, amit a vágy megfigyelésével töltesz. Ezzel a gyakorlattal is a tudatosságot növeled és javul a belső kommunikációd, a testtudatosságod. Ha alaposan megfigyeled, mi zajlik le benned, még az is kiderülhet, hogy egészen más a valós késztetés, lehet hogy csak egy pohár vízre van igénye a szervezetednek, vagy a hiány nem is fizikai, hanem lelki eredetű, amit egész más úton lehetne orvosolni.