Számtalan esetben megbirkóztunk már életünk során különböző nehézségekkel, ám mégis hajlamosak vagyunk ezekről megfeledkezni. Korábbi megküzdéseink ajándékait azonban nagyon fontos számon tartanunk, hogy meglássuk, igenis képesek vagyunk megoldani a problémákat, meg tudunk felelni a kihívásoknak, ez pedig növeli a magunkba és a sikeres megküzdésbe vetett hitünket, így az énerőnket.

A mai gyakorlathoz, a kérdések átgondoláshoz néhány perc elcsendesedésre, egy papírra és egy tollra lesz szükséged, de elvégezheted a feladatot egy barátoddal vagy a pároddal való beszélgetés révén is. Az alábbi kérdésekre keresd a választ magadban, vagy a segítségükkel:

1.) Idézz fel egy korábbi nehéz helyzetet, megpróbáltatást, amely emlékezetes számodra! (Pl. szakítás, munkahelyi konfliktus, hirtelen jött betegség, csalódás, anyagi veszteség stb.)

2.) Elevenítsd fel azokat az érzéseket, amelyek domináltak benned annak bekövetkezésekor! (pl. kétségbeesés, szomorúság, tanácstalanság, pánik, stb.)

3.) Mi/ ki adott volna támaszt ebben a helyzetben? Mire lett volna akkor szükséged?

4.) Most gondold végig az alábbi kérdések mentén, hogyan sikerült kilábalni, talpra állni ebből a helyzetből!

– Fordultál-e bárkihez segítségért, ha igen ki volt az?

– Milyen tulajdonságodra tudtál támaszkodni, milyen erőforrásodról, kompetenciádról tettél mégis tanúbizonyságot ebben a nehéz helyzetben?

– Ha a legjobb barátodat (párodat, szülődet) kérdeznénk, aki ismerte ezt a helyzetet, mit mondana, mire támaszkodva oldottad meg?

– Most hogy túl vagy rajta, milyen érzéssel gondolsz vissza rá? Fogalmazd meg, mi volt belőle a tanulság? Mi az, amit a mai napig tudsz hasznosítani, mit viszel belőle magaddal?

– Ha újra ilyen helyzetbe kerülnél, csinálnál-e valamit mai fejjel másként?

– Tudsz-e olyan dolgot megfogalmazni, ami miatt hálás vagy az életnek azért, hogy ezt a megpróbáltatást hozta?

Ezen a kérdéssoron bármelyik korábbi megküzdésed kapcsán érdemes végigmenned, hiszen tudatosodhat benned, mennyi mindent megoldottál már életed során, kirajzolódhatnak előtted a legfontosabb erőforrásaid és tulajdonságaid, illetve segítőid, amikre és akikre bármikor támaszkodhatsz a jövőben hasonló helyzetben.