Sokszor azt hisszük, hogy a panaszkodás alapvetően csökkenti a stresszt, hisz lényegében kiengedjük a gőzt. Ez részben igaz, ám ha túlzásba visszük, többet árt, mint amennyit használ. A vizsgálatok azt igazolják, hogy ha újra és újra felelevenítjük a negatív érzéseket, megerősítjük azokat az idegpályákat, amelyek ezeket az érzéseket továbbítják. Emellett, ha túl gyakran panaszkodunk másoknak, elidegenítjük s környezetünket.

Mi a teendő? Vedd észre ma, amikor panaszkodsz. Figyeld meg, milyen kifejezéseket használsz. (Pl. Borzasztó ez a helyzet. Nem tudom, hogy élem túl. Olyan szerencsétlen vagyok. Miért ilyen kegyetlen a sors velem? Elegem van, besokalltam. Nem bírom tovább.)

Ezután fogalmazz meg olyan mondatokat, szófordulatokat, amelyekkel pozitívabban fejezheted ki magad és mások számára, hogy egy stresszes helyzetben vagy:

Ez óriási kihívás a számomra.

Nagy energiabefektetést igényel, hogy megoldjam ezt a helyzetet.

Össze kell szednem minden erőmet, hogy kitartsak.

A legjobb önmagamra van most szükségem.

Mindenféle támogatás jól esik most nekem.

Már látom, milyen jó lesz túlleni ezen a helyzeten.

Keresd meg, alkosd meg azt, amelyik a leginkább rólad, vagy az adott helyzetről szól, és helyettesítsd a korábbi, negatív panaszokkal. Könnyebben kapcsolódsz így az énerőddel, érezni fogod magadban és a környezeted viszonyulásában is a különbséget.