Hányszor fordul elő veled, hogy elvállalsz még egy feladatot, noha már alig állsz a lábadon, kölcsönadod a féltett dolgaidat, és azon aggódsz épségen kapod-e vissza? Igent mondasz valamire, miközben nemet akartál.

Gyakran azt gondoljuk, hogy NEM-et mondani valamire negatív dolog, önzők vagyunk, ha nem tesszük meg, amit kérnek tőlünk. Félünk, hogy neheztelni fognak ránk, pedig legtöbbször mi magunk haragszunk a végén – sokszor saját magunkra – hogy ismét igent mondtunk nem helyett.

Úgy érezhetjük, hogy kihasználnak minket, kifogytunk az erőből, önbecsülésünk csorbát szenved.

Kutatások bizonyítják, hogy a mindenre bólogató hozzáállás gyengíti az immunrendszert. Képtelenség minden kérésnek eleget tenni, testi és lelki egészségünk, ÉNERŐNK megerősítésének záloga, hogy fejlesszük a nemet mondás képességét.

Dönthetsz úgy, hogy megteszed, amit kérnek tőled, más esetekben NEM-et kell mondani.

MI SEGÍTHET?

– Hagyd, hogy az érzéseid vezessenek! Ingerült, túlterhelt vagy, más negatív érzések bukkannak fel benned a kéréssel kapcsolatban? Ha igen, akkor:

– a döntés előtt érdemes végiggondolni, milyen következményei lesznek ha igent vagy nemet mondasz, egyezik- e elveiddel, amit kérnek tőled, közelebb visz-e a céljaidhoz, mi lehet a legsúlyosabb következménye, ha nemet mondasz?

– Tartsd szem előtt, hogy JOGOD VAN nemet mondani!

– Ha nem tudod eldönteni, hogy megtegyed-e amit kérnek tőled, kérj GONDOLKODÁSI IDŐT!

– Nemet mondani úgy a legjobb, ha udvariasan és EGYSZERŰEN, kertelés nélkül teszed.

– Mindig legyen a válaszodban egy HATÁROZOTT NEM.

– Nem szükséges magyarázkodnod, ezzel elkerülheted az alkudozást.

– Előfordulhat, hogy megpróbálnak meggyőzni, hogy változtass a döntéseden. Ilyenkor ismételd meg újra az elhatározásodat, végül próbáld kifejezni, hogy megérted a másik szempontjait: „Sajnálom, ebben most nem tudok segíteni”, „Megértem, hogy nehéz elfogadni, de nem tudom elvállalni”

– Emlékeztesd magad, hogy, ettől nem leszel értéktelenebb, sőt!

– Készülj fel előre egy olyan aktuális helyzetre, amikor úgy döntesz, hogy NEM –et mondasz!

– Gyakorolj a tükör előtt (sokszor ki se merjük ejteni a nemet)!

Ahogy Steve Jobs fogalmazott a „nemet mondás segít abban, hogy azokra a dolgokra koncentrálj, amelyek valóban fontosak” .