Blog

 

 

Fókuszban a kávé II.

Nemrég kísérletbe fogtam, időlegesen felfüggesztem a kávé ivást. Az indokokról az előző írásban beszéltem. A lényeg, hogy folyamatosan figyelem magam, szomato-fókusz gyakorlatokkal igyekszem felfejteni, mi lehet az oka a kávéhoz való szenvedélyes ragaszkodásnak. Az továbbiakban az első napok tapasztalatit osztom meg.

bővebben…

Fókuszban a kávé I.

Úgy döntöttem kísérletbe vágok, időlegesen teljesen megvonom magamtól a koffeint és megfigyelem mi történik bennem ez idő alatt. Minderről naplót fogok vezetni és ezen a blogon is megosztom a tapasztalatokat. Mivel szomato-fókusz tréner vagyok, a megfigyeléseim a testérzetek irányából fogják megközelíteni ezt a hatalmas érzelmi csomagot amit a kávé iránt táplálok. Ezt a viszonyulást nevezhetjük költőien szenvedélynek, de egyszerűbb megfogalmazásban hívhatjuk nyugodtan függőségnek is. Mert ezen nincs mit szépíteni.

bővebben…

A belülről fakadó csoda

Amikor arról kérdezek meg embereket, hogy szerintük melyik volt életük legmeghatározóbb pillanata, akkor van, aki hosszasan gondolkodik és mérlegel, különböző szempontokat vizsgál, a következményeket elemzi. De van, aki zsigerből, szinte gondolkodás nélkül megnevez egy-egy történetet, dől belőle a szó, kipirult arcán látszik, hogy még mindig mennyire élénken élnek benne az élmények, és hosszasan sorolja, hogy azok hatására mi mindenben változott meg az élete.

Én magam is így vagyok ezzel, a válaszom zsigerből és határozottan érkezik. Közel 8 év elteltével is azt vallom, hogy életem legmeghatározóbb élményét 2012-ben a spanyolországi zarándokúton, az El Caminon éltem át. Az üzenete számomra örök érvényű, egyben egy hatalmas ajándék.

bővebben…

Céljaink rejtett buktatói

Van-e álmod, vágyad vagy konkrét célod? Egyáltalán tudod-e, érzed-e mi közöttük a különbség? Csak színes lufiként tartod a kezedben, vagy szeretnéd őket megélni is a valóságban?

bővebben…

A kiégésről másképp! Ellenség vagy barát?

Könnyű ma kiégni. Minden átalakulóban van körülöttünk, a társadalmi szabályok, a családon belüli munkamegosztás, sok a feladatunk, de nem jól strukturált, és nem feltétlenül jó az elosztása sem. Paradox, de több a céltalanul töltött szabadidőnk is, amikor csak ücsörgünk a tv előtt, vagy éppen túl sokat rágódunk magunkon, a velünk történteken. Számos pozitív hozadéka van ennek az átalakulásnak, a változás jó, de nem könnyíti meg a lelki egyensúlyunk megőrzését.

bővebben…

A veszteség 43 arca

„Három dolog biztos az életünkben: hogy megszületünk, hogy meghalunk és, hogy lesznek veszteségeink, amelyeket nem fogunk tudni elkerülni”- Sarungi Emőke

Haláleset, válás, költözés, családalapítás, gyermek születése, örökbefogadás, egészségi állapotunk nagy változása munkahely elvesztése/váltása, külföldre költözés, háziállat elvesztése, nyugdíjazás, gyermek kirepülése (üres fészek).

Mi a közös bennük?

bővebben…